Sv. Jan Nepomucký přijel mezi cyklisty. A chutnal

Nové vůně, chutě a informace, ale také dobrá zábava. Ve Veloklasiku sice nabízíme elegantní cyklodresy, ale v části s kavárnou také pořádáme degustace. Nejen vinné. Takto se představil farmářský minipivovar Zlatá kráva – parádně.

 

To, že cyklisté nemusí nutně sedět jen v sedle kola, se zase ukázalo při zatím poslední pivní degustaci u nás v pražském Braníku. Kavárna Veloklasik musela být ten večer široko daleko místem s nejvyšším počtem sedících cyklistů na jednom místě. Ať už byli přítomní v cyklodresech nebo “maskovaně v civilu”, tak jsme je poznali :-) Třeba kamaráda a kolegu z eshopu Gravelbike i mnohé další. Přišli ale samozřejmě i necyklisti. Akce je pro všechny bez rozdílu sportovního vyznání.

veloklasik degustace pivovar zlata krava_1

O ozvěnu atmosféry akce se s vámi dělíme, protože mnohé degustace už se odehrály, stejně jako tato, ale další ještě chystáme. Jedno je jisté, v Café Veloklasik bylo zase plno, takže včasné rezervace předem jsou na tyto naše srdcovky nutné. A za všechno, co se při degustaci povedlo, může naše Maruška! Ta je srdcem kavárny a stará se o to, abyste se tu cítili dobře a něco dobrého mohli i ochutnat.

 

V první polovině března k nám zavítal rodinný minipivovar Zlatá kráva z Nepomuku, který leží od Veloklasiku směrem na jih 100 kilometrů a ještě kousek k tomu. Do Braníka dorazila sládková Žaneta spolu s Tomášem, jedním ze spolumajitelů podniku, ke kterému patří i pivní hotel s pípou na každém pokoji a navíc pivní lázně s wellness. Rychle se ukázalo se, že Žaneta s vystříhanou hlavou a růžovými copánky a barevným logem Zlaté krávy na temeni je dobrý živel – podobně jako mnozí členové osazenstva, kteří začali degustaci u stolků s občerstvením klasickou, jak se říká, desítkou.

degustace zlata krava ve veloklasiku

“To je pivo na žízeň nebo na kolo. Není tady co vymyslet. Můžete cítit, že má slabší tělo, takže je ideální pro toho, kdo se nechce namordovat hned po ránu,” vypráví Žaneta, která jako správná sládková doporučuje nezačínat ráno kávou ale pivem. “Vaříme také podle ročního období, takže v létě to bude přímo pro vás cyklisty lehká devítka s názvem Cyklobreak. Přijeďte,” podotýká žena v červenočerné firemní košili a potvrzuje nepsané pravidlo, že když pivovar umí uvařit dobrou desítku, bude dobrá i dvanáctka, která se v tom případě jmenuje “Plnotučná”. Desítka byla “Polotučná”.

 

“Degustace piva začíná přivoněním ke sklenici. Začíná vnímáním vůně, abyste dostali na pivo chuť. U dvanáctky to je čistá sladovochmelová vůně. V chuti už je určitá plnost, je hutnější, už se trochu kouše. Je to vlajková loď naše a nejprodávanější pivo,” upozorňuje Žaneta opřená u tabule s nápisem Cote d’Azur, odkud pocházejí naše nabízené dresy od značky Café du Cycliste. Ale zpátky k pivu. “Dvanáctka dělá přes šedesát procent naší produkce,” doplňuje Tomáš a poznamenává, že pivovar už za pár let od svého vzniku uvařil 29 druhů piva. V Nepomuku mají “tisícovku” varnu a to, co ve Zlaté krávě uvaří za rok, prý Prazdroj uvaří za jediný den.

dekustace pivovaru Zlata krave ve veloklasiku

České pivní jazýčky se podle Žanety “zaplaťpánbůh” mění a směřují už nejen k ležákům. Další na řadě pšeničné pivo nazvané podle místa svého původu zcela trefně 12 Sv. Jana Nepomuckého. “Pšenici jsem měla vždy spojenou s létem, ale u nás se víc prodává v zimě. Je v ní tak málo chmelu, že tohle bohaté aroma vytvořily jen kvasnice. Můžete cítit hřebíček, banán, badyán, trochu pomeranče. A co cítíte v nose, cítíte pak u tohoto piva i v puse,” upozorňuje sládková Zlaté krávy a má pravdu. Tomáš hned dává tip, kdyby si někdo koupil láhev a dole u dna byla sedlina. “Většinou tam je, jsou to kvasnice. Odlejte do sklenice část lahve, zakvedlejte s ní, a pak si to teprve dolejte,” říká.

 

A už prostorem letí další vzorky, ani nejmenujeme všechny. Třináctka Burgerbeer je výborná novinka uvařená ve spolupráci s hamburgrárnou Black Dog. Pak je tu čtrnáctka IPA, s názvem Traktor – druhá vlajková loď, která láká k napití už svou vůní a má zajímavý hořký závěr. Čtrnáctka Black IPA zase vyhrála hned dvakrát na mezinárodní soutěži v Českých Budějovicích cenu za nejlepší pivo své kategorie. Zapomeňte ale na sladkost. “Je totiž hluboce prokvašené do sucha. To vás láká znovu k napití. Možná vám bude připomínat dětství, můžete cítit citrony v čokoládě,” komentuje Žaneta, která občas používá krásné regionální ukazovací zájmeno “tuty”.

degustace zlata krava pivovar veloklasik

Hosté u stolů jsou spokojení každý po svém. Někdo v klidu, jiný hlučně. Je tu živo. Maruška občas na stoly doplní klobásky nebo sýry a pomáhá, aby akce běžela hladce. Mimo vzorků ze skleněných sedmičkových lahví, které roznáší Tomáš, dnes totiž průběžně čepuje z pípy Plnotučnou dvanáctku a Traktor. V degustaci zatím následuje Choco Cow 14 stout, ve které je cítit dřevitost ze slupek kakaových bobů, to už se ve Veloklasiku chvílemi zpívá. Nejhustší tečkou na závěr je silná dvacítka BeerBon Cow, která rok zrála v dubových sudech po bourbonu. Tohle pivo se musí zažít! Přes všechnu sílu vás neodradí a zase láká znovu se napít. Perfektní!

 

Podobně jako Veloklasik. Zase vás láká k návštěvě. Ať už to bude příští degustace piva nebo nebo vína. Nebo na návštěvu našeho cyklobutiku, který s kavárnou tvoří jeden ucelený smysluplný prostor. Tady si můžete užít svůj pohodový čas, ať už chutně nebo elegantně. O dalších akcích se dozvíte na našich sociálních sítích, na facebooku i instagramu. Na zdraví.

 

 

Chcete vědět víc? Veloklasik je nejen kamenná prodejna s e-shopem, kde se můžete na nabídku zboží od Café du Cycliste podívat. Prostor je po francouzském vzoru z Azurového pobřeží propojen do jednoho celku s kavárnou. Můžete tak u nás posedět, dát si něco dobrého, popovídat. Rádi podporujeme pohodovou cyklistiku.